{{notificationsDataProvider.length}}

Lag en stripe!

Creaza Cartoonist

Har du en god idé eller en historie du vil fortelle? Har du fått i oppgave å lage en fortelling i forbindelse med det du har lært på skolen? Eller har du kanskje bare lyst til å leke og lage tegneserie? Det første du bør gjøre er å velge det riktige universet eller temaet for din stripe. Skal det være en historie om de romerske gudene, Rødhette og ulven, vennskap eller fremtiden? 

Når du har valgt et univers, får du tilgang til blant annet bakgrunnsbilder, karakterer og rekvisita samt dine egne mediefiler som du har lastet opp. Disse vises til høyre for ruta du jobber med. Du kan lage din stripe med eller uten bakgrunnsbilder. 

Ovenfor hovedruta er alle tilgjengelige funksjoner for tegneserien organisert. 
Utklippstavle

 • Her kan du klippe, lime og kopiere elementer fra en rute.
Ruter

 • Her finner du funksjoner som du bruker for selve ruta. 
 • Ruta kan få et navn eller en tilhørende tekst under Egenskaper. Teksten kan være et navn på ruta eller en del av fortellingen din, og blir synlig når du viser eller skriver ut stripa.
 • Hvis du ønsker å gjenbruke en rute som du har laget, må du først velge ruta som skal kopieres, for så å velge Kopier.
 • Her kan du også slette og opprette ny rute.
Tegning

 • Funksjoner som skal brukes for å tegne, aktiveres når du har merket et av elementene du skal jobbe med.
 • Du kan velge mellom flere bobler samt frihåndstegning, elipser og firkanter.
 • Elementene kan settes i rekkefølge, dvs. at du kan lage dybde i bildet og la elementene være bak eller foran hverandre.
 • Når du har fått på plass karakterer og andre elementer som du ønsker å ha i tegningen din, kan det være en fordel å kunne låse det du har fått på plass. Dette for å unngå at det du har gjort ferdig, ikke kommer ut av posisjon ved en feil når du jobber med andre elementer. Når du velger å låse opp, vil alle elementene låses opp samtidig.
Formatering

 • Her kan du jobbe med utseendet på teksten, strekene og boblene. Du kan velge tykk eller tynn strek, streken kan ha forskjellige strekstiler, og boblene kan ha alle mulige farger samt gradienter.
Karakterer

 • Alle karakterene har flere sinnstilstander, slik at de kan være enten glade, sinte eller lei seg, husene kan vinkles og bytte farge, og rekvisitaene kan ha varierende form og farge. Dette gir deg enda bedre mulighet til å gi stripa di akkurat det uttrykket du er ute etter.
 • Du kan enten trykke på knappen for karakterer eller trykke på pila for å få en oversikt over alternative tilstander, for så å velge derfra.
Bakgrunner

 • Alle bakgrunner har tilstander som f.eks. natt, dag og morgen, eller de kan endre farge. Du kan velge å ikke benytte deg av en bestemt bakgrunn og heller benytte kun en farge som en bakgrunn. Har du lastet opp bilder under "mine mediefiler", kan du benytte en av disse som bakgrunn for din rute.
 • Du kan enten trykke på knappen for bakgrunner eller trykke på pila for å få en oversikt over alternative tilstander, for så å velge derfra.
Når du jobber med ruta, kan du zoome inn og ut ved å dra i spaken nederst i høyre hjørne.
I bildet ovenfor er det valgt å bruke bakgrunnsbilde ved at en klikker på en bakgrunn og har så dratt den til den ruta som det jobbes med. På samme måte er karakteren og rekvisita som vises på bildet, dratt over. 

Du kan ta et utsnitt av en bakgrunn og bruke utsnittet som ny bakgrunn. Dette gjør du ved å først klikke på forstørrelsesglasset til høyre i toppmenyen, slik at det blir markert. Hold så inne shift-knappen mens du klikker og drar musen for å markere ønsket område. Da vil utsnittet erstatte bakgrunnen som du hadde som utgangspunkt.

For å flytte karakterene og rekvisitaene, ble først det elementet som det ble jobbet med merket og dratt dit det skulle plasseres. Hvis du drar i firkantene i markeringsfeltet, kan du forandre størrelsen på bildet. Hvis du i tillegg velger shift+dra vil du kunne forandre størrelsen i riktige proposjoner.

Elementene kan speilvendes eller snus opp ned ved å dra i firkantene i markeringsfeltet fra venstre til høyre og omvendt – eller opp og ned.

Ruta som det jobbes med, markeres med grønn firkant på linja under hovedruta. Når du ønsker å begynne på ny rute, trykker du Ny på verktøylinja. 

 

Du kan også velge å angre på det du nettopp gjorde. Da benytter du angrepilene øverst i det venstre hjørnet.

Det er veldig viktig å lagre jevnlig. Dette kan du gjøre ved å trykke på lagreikonet øverst i det venstre hjørnet.

Lykke til!